Sanal bilgisayar oluşturmak ve yönetmek için kullanılır.Giddikçe gelişen sanallaştırma dünyasında hyper v güçlü bir oyuncudur.Sanal bilgisayar, diskler, ağ bağlantıları hazırlamak ve kullanmak gibi işlemler hyper v'nin gelişmiş arayüzleri üzerinden gerçekleştirilir.
Hyper v, Bir fiziksel sunucu üzerinden bir den fazla sanal bilgisayara olanak sağlar.Bu yüzden Hyper v kurulacak sunucunun aşağıdaki gereksinimleri sağlaması gerekir.
1 - 64 bit tabanlı işlemci
2-Dolayısıyla 64 bit tabanlı işletim sistemi
3-Donanım yolu sanallaştırma için inter VT veya AMD - v özelliklerini aktif edilmesi
4- İnter XD bit veya AMD NX bit etkinliştirilmelidir.
Kurulumdan sonra Başlat > Yönetimsel Araçlar Menüsünden hyper v maneger seçimini yapınız.Sanal bilgisayarlarla ilgili tüm işlemleri bu arayüz üzerinden yapabilirsiniz.
Sunucu yönetimini açıp rol ve özellik ekle'ye tıklatalım karşımıza rol ve özellik ekle sihirbazı çıkacaktır.İleri diyerek devam edelim.
Rol seçim penceresine geldiğimizde windows server 2012 makinemiz üzerine yükleyeceğimiz rolleri görebiliriz.Bizim amacımız hyper v rolünü kurmak için hyper v rolünü seçiyoruz.Hyper -V rolü seçeneği seçildikten sonra Windows server 2012 makinemiz bu rol için fiziksel sunucumuzu test edecektir.İşlemci 64 bit mi ? islemci sanallamayı destekliyormu gibi testler yapılacak.Test işlemi bittikten sonra Hyper -V için gerekli özellikleri eklemek için pencere açılacaktır.Gelen pencerede özellik ekle butonuna tıklayarak devam edelim.
Hyper V penceresine geldikten sonra Hyper -v ile alakalı bilgileri okuduktan sonra ileri diyelim.
Virtual switch (sanal anahtarlar) penceresine geldiğimizde dış dünya ile haberleşen bir virtual switch oluşturmak istiyorsak ethernet kartları penceresi altında olan ethernet kart veya kartlarını seçebilirsiniz.
Eğer seçim yapmazsanız ve daha sonra kendim oluşturmak istiyorum diyorsanız bu seçeneği seçmeye bilirsiniz.Biz dış dünya ile görüşmesini istediğimiz için ethernet seçeneğini işaretleyerek ilerei diyoruz.
Sanal makina geçisi size bağlı bir seçenektir.Bu seçenek hakkında bilginiz varsa işaretlemenizi öneririm.
Varsayılan depolar penceresine geldiğimizde oluşturacağımız sanal makina disk ve konfigurasyon bilgilerinin saklandığı dizinleri görebiliriz.Eğer yapı içerisindeki sanal makinaları oluşturduğumuz diskleri başka yere kaydetmek istiyorsak burayı değiştirebiliriz.İleri diyerek devam edelim.
Olay penceresine geldiğimizde yaptığımız tüm yapılandırmalarının doğruluguna emin olduktan sonra yükle butonuna basarak hyper V'yi başlatabiliriz.
Kurulum işlemi bittikten sonra sunucumuz yeniden başlayacaktır.Sunucu yeniden başladıktan sonra karşımıza hyper V ve gerekli bileşenlerin başarılı bir şekilde yüklendiğini gösteren bir pencere çıkacaktır.Kapat'a tıklayarak pencereyi kapata biliriz.Şimdi metro arayüz'den hyper V yöneticisini bularak çalıştıralım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder