23 Mayıs 2014 Cuma

Windows Server 2012 Hyper ve Snapshot

Hyper V 'nin  biz sistemciler için en güzel özelliklerinden biri snapshot  (anlık görüntü)  özelliğidir.Hyper V teknolojisi sayesinde ilgili sanal makinanın snapshot anlık görüntüsü alınarak çalışmaya devam edebilmekteyiz ve herhangi bir sorun yaşanması durumunda almaş olduğumuz anlık görüntüye geri dönülerek hızlı bir şekilde tekrar sistemin o anki haline geri dönebilmekteyiz.Ancak hyper V üzerinden çalışan bir sanal sunucunun snapshot alındığında arka planda oldukça büyük işlemler gerçekleştirilmektedir.Sanal sunucunun snapshot özelliği sayesinde geriye döndürmek mümkün olsada bu özellik dikkat edilmesi gereken özelliktir.Çünkü sanal sunucusu dışında tüm işletim sisteminin snapshot alındığı için canlı ortamlarda dikkat edilmesi gereken özelliktir.
Önemle belirtmek isterimki snapshot alma yöntemi kesinlikle bir vekap restore yöntemi değildir ve snapshot özelliği bu şekilde asla düşünülmemelidir.
Snapshot nasıl çalışır ?
 Öncelikle  hyper V yönetici konsolu üzerinde anlık görüntü almak  istediğimiz sanal makinanın üzerine gelip Eylem menüsünden anlık görüntü al seçeneğiyle snapshot'umuzu başlatıyoruz.
Sanal sunucunuzun anlık görüntü alınması ile ilgili birlikte  Differencing tipte disk oluşturacaktır.Dolayısıyla bu işlem sanal sunucumuzun performans kaydı yaşamasına sebep olacaktır.Bir sanal sunucunun anlık görüntüsünü almak için 1 kaç yöntem vardır.

1 - Sanal Sunucunun konsolu açık iken snapshot Butonuna tıklamak
2 - Sanal Sunucunun konsolu açık iken eylem menüsü altında bulunan anlık görüntü al 'ı tıklamak yada kontrol N tuş kombinasyonunu kullanmaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder